Времето поминато во барови или ресторани го зголемува ризикот од инфекција со коронавирус, објавија француски научници, а поканата на пријатели или семејство на ручек во вашиот дом исто така игра клучна улога во ширењето на инфекцијата.
Најновото истражување е дополнителен доказ дека дружењето и одењето во ресторани се многу поопасни од другите активности како што се користење јавен превоз или шопинг, пишува француската новинска агенција АФП.
Резултатите од истражувањето се објавени во време кога Европа и САД се занимаваат со се поголем број луѓе кои страдаат од болеста ковид-19 на почетокот на сезоната на празници, што обично е обележана со забави и семејни собири.
Научниците од Францускиот институт Пастер ги испитале факторите што ги разликуваат луѓето кои биле заразени со коронавирус од оние кои по професија, начин на транспорт, не посетувале места што ги посетуваат.
„Забележавме дека зголемениот ризик е поврзан со одење во барови и ресторани“, рече авторот на студијата Арно Фонтанет, епидемиолог и член на научниот совет што ја советува владата.
Анкетата е спроведена во октомври и ноември за време на почетниот период на ограничувањето на движењето, а потоа и за време на построгите мерки на ограничување.
Фонтанет за AFP изјави дека бидејќи баровите и рестораните не работат на вообичаен начин, тешко е да се прецизира нивната улога во ширењето на болеста и призна дека затворањето на тие деловни активности е чувствително прашање.
Француските кафулиња и ресторани останале затворени дури и откако се укинати ограничувањата на целата држава претходно оваа недела.
Истражувачите испитале 3.400 лица заразени со коронавирус и други 1.700 кои не се заразиле.
Откриле дека одењето во ресторани, барови или спортски сали е поврзано со зголемен ризик од инфекција, додека употребата на јавен превоз и одење во продавници не се поврзани со зголемен ризик.
Здравствените власти ширум светот ги советуваат луѓето да избегнуваат ограничени простори, а меѓу научниците постои растечки консензус дека коронавирусот може да се шири во ситни облаци од честички познати како аеросоли кои се акумулираат во слабо проветрени места.
Студија спроведена од Центрите за контрола и превенција на болести на САД во септември покажала дека возрасните позитивни на коронавирус имаат двојно поголема веројатност да биле во ресторан на ручек во текот на претходните две недели во споредба со луѓето со негативен резултат на коронавирус.
Во ноември, според студијата објавена во списанието „Nature“, рестораните, спортските сали и кафулињата претставувале места со најмногу инфекции со коронавирус во САД.
Користејќи податоци од мобилните телефони од 98 милиони луѓе, истражувачите откриле дека околу 10% од локациите биле поврзани со повеќе од 80% случаи на коронавирус.
Француско истражување спроведено од Фонтанет се обидело да утврди различни околности на инфекцијата со проучување на податоците за здравственото осигурување на 25.600 заразени лица.
Откриле дека „оброците играат централна улога во овие инфекции“ затоа што луѓето седат блиску еден до друг без маски.„Приватните собири, семејствата, пријателите се главниот извор на инфекција“, наведува Фонтанет.
„Нема разлика помеѓу јадењето со пријателите во вашата куќа и одењето во ресторани“.Научниците ја нагласуваат важноста од организирање вакви собири на најбезбеден можен начин за заштита на најранливите групи за време на празниците.