Докторот Емир Солаковиќ е кардиоваскуларен хирург кој на својата Фејсбук страница често споделува совети за здравје, лоши навики и здрав начин на живот. Во еден од овие текстови, тој зборуваше за ефектите на кромидот:
„Неколку научни студии потврдија дека состојките на кромидот и лукот делуваат против згрутчувањето на крвта. Така, кромидот го спречува лепењето на тромбоцитите и формирањето на згрутчување и го подобрува растворањето на веќе формираните згрутчувања. Ефикасен е варен и сиров и треба да го јадете секој ден. Ова е особено важно ако имате заболено срце и крвни садови, како и за секој кој јаде мрсна храна“, советува Солаковиќ.
– Мрсната храна значително го зголемува згрутчувањето на крвта а го намалува нивното растворање; ако ја јадете со кромид, тоа нејзино дејство значително се намалува.
Покрај витамините Ц, Е, Б6, хром, калиум, флавоноид наречен „кверцетин“, кромидот содржи и многу важни сулфурни соединенија наречени „Алил сулфиди“. Овие соединенија му даваат на кромидот имунолошки квалитети.
Слично на лукот, во клетките на цел кромид, сулфурното соединение наречено алин и ензимот наречен алиназа се молекуларно одвоени. Со сечкањето ги оштетувате и кршите клетките и на тој начин овие две соединенија се мешаат, што доведува до формирање на нова супстанца наречена тиопропанол сулфоксид.
Ова новосоздадено соединение ги зголемува лековитите својства на кромидот, но е одговорно и за предизвикување солзи при сечкањето.
Колку пофино го исецкате кромидот, толку е поголемо производството на оваа сулфурна смеса. Колку е посилен мирисот и колку повеќе солзи, толку повеќе се создаваат имунолошки соединенија.
Сега кога го знаете ова, можеби плачот предизвикан од сечкањето црвен кромид нема да ви биде премногу тежок.
Треба да јадете помалку од половина чаша црвен кромид (околу 60 г) на ден“, дециден е докторот.