Можеби е мит дека Французинките не добиваат на тежина, но тие се познати по тоа што уживаат во храната и успеваат да одржат витка форма.
Кога Џејн Кларк наполнила 30 години, отишла една година да живее во Париз – и таму забележала што е нивната тајна.
„Сфатив дека е важен начинот на кој Французинките јадат, а не само она што го јадат. „Французинките остануваат слаби благодарение на тоа што одвојуваат време да уживаат во својата храна и да бидат свесни што јадат“, тврди Џејн.
Парижанка никогаш не би пиела кафе во една голтка, а потоа веднаш се префрлила на кроасан. Наместо тоа, таа бавно го голтка кафето, а потоа зема залак кроасан, а потоа лажичка јогурт. Таа ротира помеѓу вкусовите и текстурите на нејзината чинија, уживајќи во секој елемент додека не го заврши појадокот, опишува нутриционистката.
„На крајот на оброкот, таа се чувствува задоволна, емотивно и физички, затоа што не само што одвоила време да ужива во нејзината храна, туку и мозокот исто така имал можност да го регистрира тоа што го јадела. Ова ја елиминира потребата од прејадување. И, бидејќи се чувствува сито и сисполнето, помалку е веројатно дека ќе посегне по ужина еден час подоцна“, објаснува Џејн.
Таа ги учи своите клиенти да обрнат внимание на текстурата и мирисот на храната, на непцето постојано да му даваат нови вкусови и комбинации на вкусови – и пред сè, тие треба да јадат бавно. Тоа го нарекува „сетилен пристап кон храната“.
„Обидот да се намали телесната тежина може да изгледа напорно, а постојаниот неуспех може да ја намали нашата подготвеност да се вратиме на диеталниот пат. Ова е она што го прави сензорниот пристап кон исхраната толку различен – и толку успешен. Ја одзема желбата да се утешите во брзата храна, затоа што успеавте да добиете задоволство и уживање од вашата здрава храна“, нагласува Џејн.
Земајте помали залаци
Често јадеме набрзина, гледајќи во телефон или телевизор. Но, што ако поминеме повеќе време чекајќи што ќе јадеме, бежжизбираме состојки и потоа седиме на маса за да уживаме во оброкот? Дури и ако имате само 15 минути за ручек, можете да го исклучите телефонот, да го исклучите компјутерот и да се фокусирате на храната и сите сензации – текстури, мириси и вкусови. Земајте мали залаци и одморете се помеѓу секој од нив.
Колку повеќе чувствуваме физичко и сензорно задоволство, толку повеќе уживаме во тоа што јадеме и пиеме. На тој начин, ќе го запреме оброкот кога ќе се чувствуваме добро, а не кога ќе се прејадеме.
Заборавете на плановите и порциите
Размислете за храната во која навистина уживате и кои го прават вашето тело да изгледа добро. Бидете сигурни дека на вашата чинија има најмалку три вкусови (идеално пет или шест) и јадете ги индивидуално, наизменично, така што вашето тело, мозок и емоции имаат шанса да ги регистрираат. Не мерете порции, туку јадете полека, повремено спуштајќи го приборот за јадење, така што рецепторите во вилицата и цревата ќе реагираат.
Почестете се со „забранета храна“
Храната што ја содржат многу диети едноставно нема добар вкус. Не плашете се да користите малку маслиново масло во салатата или малку морска сол или мед во храната што ја јадете. Оваа храна, заедно со билки, додава нови вкусови на нашата палета, правејќи го мозокот да реагира и да го сврти нашето внимание кон храната што ја јадеме – што доведува до чувство на задоволство.