Пандемијата на коронавирус не се смирува, но наместо да паничиме, треба да бидеме одговорни и да работиме на превенција и зајакнување на имунитетот, а еден од најдобрите начини да го сториме тоа е да земеме оптимални количини на јод, покажа истражувањето на Националниот центар за ревматизам во Холандија.
Имено, д-р Р. Х. Верхајзен, анализирајќи ги податоците за бројот на жртви од Ковид-19 во светот, заклучи дека количината на внесување на јод има значително влијание врз стапката на смртност кај најстарата популација.
Како пример, тој наведува:
-Епидемиолошките податоци покажуваат дека Јапонците, кои се познати по големиот внес на јод, имаат ниска стапка на смртност од Ковид-19 во однос на другите земји, и покрај фактот дека Јапонија има најстаро население во светот и дека националните мерки за затворање биле меѓу најблагите.
Да потсетиме, јодот најмногу се наоѓа во алги, морска риба и сол од трпеза, а дневниот внес на јод треба да биде меѓу 1,5 до 2,4 милиграми по човек.