Данска деновиве го слави крунисувањето на кралот Фредерик X, а легендарниот слаткар Conditori La Glace во срцето на Копенхаген подготви декадентна чоколадна торта во чест на новиот монарх.
Од свадби до сребрени јубилеи, најстарата данска слаткарница има традиција да ги слави кралските веселби и прави колачи и десерти од 1870 година.
Данците останаа вчудоневидени кога нивната омилена кралица Маргрета за време на нејзиниот новогодишен говор објави дека тронот ќе му го предаде на својот најстар син Фредерик. Веќе следниот ден, тимот на слаткари на Ла Глејс брзо се зафатиле со подготовка на нов кралски рецепт за кралот. И резултатот се овие прекрасни чоколадни колачи.
Овие колачи достојни за крал се прават во тркалезен калап со чоколадо и омилениот дански марципан, а потоа се „крунисуваат“ со крем карамел, кој е погуст од мус. Во центарот е посолена пралина од карамела и лешник, сето тоа, секако, посипано со злато и украсено со препечени лешници и три вида чоколада.
Слаткарницата служи речиси 40 десерти инспирирани од Франција, од големи кремасти порти до макрони, како и разновидни колачи и лебови. А освен кралското семејство, место на менито заработија и други познати Данци. Тука се портите од бело чоколадо на Ханс Кристијан Андерсен и тортата со вкус на кафе на Карен Бликсен, а композиторот Карл Нилсен е овековечен преку тартуф од чоколадиран портокал.