Одамна е познато дека кафето може позитивно да влијае, не само на расположението, туку и на здравјето. Но, научниците сè уште откриваат интересни и донекаде изненадувачки факти за кафето.
Една неодамнешна студија покажа дека, во споредба со оние кои не пијат кафе, возрасните кои пијат умерени количини (1,5 до 3,5 шолји дневно) незасладено кафе или кафе засладено со шеќер имаат помала веројатност да умрат во следните седум години. Резултатите за оние кои користеле вештачки засладувачи биле помалку јасни. Истражувањето е објавено во научното списание Annals of Internal Medicine.
Претходните студии кои ги разгледуваа здравствените ефекти на кафето открија дека консумирањето кафе е поврзано со помал ризик од смрт, но не направи разлика помеѓу незасладеното кафе и кафето консумирано со шеќер или вештачки засладувачи.
Кинеските научници од Јужниот медицински универзитет во Гуангжу користеа податоци од прашалникот за здравствено однесување, истражување на UK Biobank, за да ја проценат поврзаноста на консумирањето кафе засладено, вештачки засладено и незасладено кафе со смртноста од општи и специфични причини.
На повеќе од 171.000 учесници од Обединетото Кралство без познати срцеви заболувања или рак им беа поставени неколку прашања за исхраната и здравственото однесување за да се утврдат навиките за консумирање кафе. Авторите откриле дека во текот на 7-годишниот период на следење, учесниците кои пиеле било каква количина незасладено кафе имале 16 до 21 отсто помал ризик од смрт отколку учесниците кои не пиеле кафе.
Тие исто така откриле дека учесниците кои пиеле 1,5 до 3,5 шолји кафе засладено со шеќер дневно имале 29 до 31 отсто помали шанси да умрат од учесниците кои не пиеле кафе. Авторите забележале дека возрасните кои пиеле кафе засладено со шеќер додаваат во просек само околу 1 лажичка шеќер по шолја кафе. Резултатите биле неодредени за учесниците кои користеле вештачки засладувачи во своето кафе.
Иако кафето има квалитети кои би можеле да имаат корисен ефект врз здравјето, други, потешки мерливи варијабли како што се начинот на живот, исхраната и други фактори можат да влијаат на конечните резултати, се вели во редакцијата на научното списание.
Авторите додаваат дека податоците за учесниците се стари најмалку 10 години и се собрани од земја каде чајот е подеднакво популарен пијалок. Тие предупредуваат дека просечната дневна количина на шеќер по шолја кафе евидентирана во оваа анализа е многу помала од специјалитетите во популарните ресторани во синџири за кафе, а многу корисници на кафе можат да го пијат наместо други пијалоци што го отежнува споредбата со оние кои не пијат кафе. .
Врз основа на овие податоци, лекарите можат да им кажат на своите пациенти дека нема потреба повеќето луѓе кои пијат кафе да ја исфрлат оваа навика од исхраната, туку да внимаваат на висококалоричните и специјалните кафиња.