Јачината на нашиот имунитет зависи и од здравјето на цревата, истакнуваат сите имунолози. Во зима, кога јадеме мрсна и генерално калорична храна, ја нарушуваме цревната микрофлора и го зголемуваме ризикот од болести. Бројни студии во последните две децении покажаа врска помеѓу здравјето на цревата и расположението, менталното здравје, автоимуните болести, ендокрините нарушувања, кожните состојби, па дури и ракот.
Постојат намирници кои секојдневно ги користиме и кои можат да ги „отрујат“ цревата, без воопшто да сме свесни за тоа. Германскиот лекар Томас Фрилинг детално зборуваше за оваа храна.
Главната опасност за здравјето на дигестивниот тракт е шеќерот. Прекумерното консумирање на оваа храна може да предизвика размножување на штетните микроорганизми и изумирање на корисни микроби во цревата.
Друг непријател на цревата е колбасот, поточно сушеното месо, кое содржи канцерогени материи. Освен тоа, мајонезот, маргаринот и свинската маст исто така се сметаат за штетни за дигестивниот тракт, истакна докторот. Напомена и дека сендвичот со колбаси е една од најпопуларните опции за појадок, но оваа храна е опасна за цревата и желудникот. Честото консумирање сендвичи го зголемува оптоварувањето на панкреасот.
Фрилинг препорача да пиете една чаша вода на празен стомак наутро за да ја започнете функцијата на преработка на храната и да ја подобрите работата на дигестивниот тракт.
За да го одржите здравјето на цревата, вклучете бобинки и мешунки во вашата исхрана. Овие овошја и зеленчуци го заситуваат телото со влакна, антиоксиданси и витамини кои го спречуваат воспалението.