Многумина не можат да замислат ден без кафе, но експертите предупредуваат дека со додавање на одредени состојки во нашиот омилен пијалок, го правиме неговото влијание многу штетно.
Доколку сакате да пиете слатко кафе, со млеко, слатка павлака или шлаг, време е да се префрлите на поздрави алтернативи, советуваат експертите.
За да ги задржите здравствените придобивки од кафето, постојат три работи што не треба да ги додавате во овој пијалок.
Слатка павлака
Често содржи додадени шеќери, вештачки ароми и сируп од пченка. Ако, сепак, сте премногу љубители на овој сладок додаток, обидете се да се ограничите на додавање на една лажичка слатка павлака само на еден од вашите оброци или пијалоци дневно.
Шеќер
Премногу додаден шеќер во исхраната може да доведе до зголемен ризик од дијабетес и срцеви заболувања, негирајќи ги придобивките од кафето. Количината на шеќер во шолја кафе треба да се намали на една кафена лажичка, или по можност помалку. Се советува постепено да ја намалувате количината додека не дојдете до тоа да можете да пиете црно кафе без шеќер.
Вештачки засладувачи
Вештачките засладувачи треба да се третираат исто како и шеќерот, а најдобро е да се користат и двете во умерени количини.
Наместо овие три додатоци, нутриционистите предлагаат поздрави алтернативи, како што се колаген во прав, зачини како цимет или морско оревче, кокосово масло и протеински прав.
Колагенскиот прав е еликсир за косата, кожата и ноктите, како и за здравјето на цревата и зглобовите. Кокосовото масло потенцијално го помага варењето и здравјето на цревата.