Постигнат е новиот светски рекорд во подготовка на шопска салата. Тешка е над 300 килограми, а ја правеа околу 30 студенти од Факултетот за туризам и бизнис логистика при универзитетот „Гоце Делчев”-Штип, средношколците од угостителската струка од СОУ „Коле Нехтенин” и вработените во ресторанот „Канал 77″-Штип.
Универзитетскиот професор Нако Ташков рече дека Штип надалеку е прочуен по пастрмајлијата, а сега и по новиот светски рекорд во подготовка на шопска салата.
– Имаме над 100 килограми домат, над 100 килограми краставички, 50 килограми сирење, пиперки, кромид, масло за јадење од нашиот „Бисер”, кој е спонзор, и од штипски „Брилијант” односно „Витаминка”, рече Ташков.
Студентката на туризам Ивана Ѓорѓиева рече дека жирито им дало инструкции – најпрво продуктите ги измиле, излупиле и ги исечкале, а професорите ги ределе во садот-казан за да ја собере целата салата.
За да биде се регуларно, подготовката на салатата ја контролираше тричлено жири, составено од врвни готвачи-професионалци и претставник од Агенцијата за промоција на туризмот. Нивна задача беше да ја проценат тежината, но и квалитетот.
– Јас сум и Гинисов рекордер во правење течен грав во штипското село Сарчиево. Овој регион е наклонет кон рекорди и чест ми е што сум и денес дел од овој настан и со овие млади луѓе, рече Љупчо Гиевски, претседател на жири-комисијата.
Членот на жирито Марк де Јонг ги повика присутните да пробаат од салатата.
– Сите се добредојдени да пробаат од салатата, а добра салата оди со добра ракија. Има околу 330-340 килограми шопска, па вие проценете колку ракија ќе треба, рече Де Јонг.