20-годишниот Белгиец, познат како Еј Џеј, ги оставил остатоците од вечерата на собна температура пред да ја изеде неколку дена подоцна и да излезе да спортува со пријателите. Се вратил половина час подоцна и се пожалил на главоболка и стомачни болки пред да повраќа и да развие дијареа, пренесува „Мирор“.
Наместо да оди на лекар или да алармира, тој веднаш легнал да дремне. За жал, следниот ден бил пронајден мртов од неговите родители кои отишле да го проверат кога тој не се појавил на час.
Подоцна било откриено дека тој починал околу 4 часот наутро, приближно 10 часа откако го изел последниот оброк. Аутопсијата покажала дека А.Ј. починал од хепатална некроза и акутен панкреатит.
Шокантниот случај бил претставен во списанието „Journal of Clinical Microbiology“. Доктор на Јутјуб познат како д-р Бернард подоцна објави видео во кое разговарал за смртта.
Д-р Бернард, кој се претставил како лиценциран лекар со седиште во САД, го претставил случајот во видео. Тој рече: „Многу луѓе јадат тестенини или која било друга форма на тестенини кои седат ден или два и тие се во ред. Бидете внимателни со храната што се остава повеќе од неколку часа. Ако храната мириса чудно, секогаш е подобро да ја фрлите отколку да зажалите“.
Во случајот на Еј Џеј, брисевите од измет, земени за време на обдукцијата, откриле присуство на Bacillus cereus, добро познат патоген кој произведува токсини, кој се пренесува преку храната. Примероците од посмртните останки на студентот испратени до Националната референтна лабораторија за епидемии кои се пренесуваат преку храна (NRLFO) за анализа, исто така, откриле значително присуство на B. cereus. Иако B. cereus е поврзан претежно со труење со храна, тој сѐ повеќе се пријавува како причина за сериозни и потенцијално фатални инфекции на негастроинтестиналниот тракт, според Националната медицинска библиотека на САД.
Д-р Бернард рече дека сериозноста на болеста што ја претрпе Еј Џеј, кој починал во октомври 2008 година, не е „типична“, но сепак е важно да се практикуваат соодветни техники за складирање храна за да се избегнат какви било инциденти. Се препорачува расипливата храна да се чува во фрижидер во рок од два часа по подготовката. Свежата живина, риба и мелено месо треба да се јадат или замрзнат два дена по готвењето, а говедско, телешко, јагнешко или свинско месо во рок од три до пет дена.