Ретко постои човек кој не сака помфрит! Сите едноставно го обожуваат иако знаеме дека дебелее и е “смрт” за сите диети.
Меѓутоа, овој помфрит од тиквички стана вистински хит на интернет. Се прави лесно и брзо, не дебелее, а оние кои го пробале велат дека го задоволува вкусот и на најголемите љубители на традиционалниот помфрит.
Потребни состојки:
– 30 гр. брашно
– 1 лажичка пченкарно брашно
– 1 лажичка сол
– половина лажичка оригано
– прстофат мелен црн бибер
– 3 белки
– 80 гр. пармезан
– 100 гр. презла
– 500 гр. тиквички
https://www.instagram.com/p/CAtjAEqgeO2/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Начин на припрема:
1. Прекријте ја тавата за печење со хартија и загрејте ја рерната на 220 Целзиусови степени.
2. Исечкајте ги тиквичките на тенки парчиња.
3. Во еден сад помешајте го брашното, пченкарното брашно, солта, црниот бибер и ориганото, во друг сад ставете ги белките, а во трет – пармезанот и презлата.
4. Исечканите тиквички извалкајте ги најпрвин во брашното, потоа во белките, а на крај во мешавината од пармезан и презла.
5. Ставете ги во тавата за печење и оставете ги да отстојат на собна температура околу 15 минути.
6. Печете околу 20 минути и свртете ги еднаш во текот на печењето.