Француските научници дојдоа до заклучок дека во многу земји смртноста од ковида-19 е помала поради специфичноста на нивните национални кујни. Истражувањата покажаа дека одредена храна, доколку се консумира редовно, може да ја намали веројатноста за влегување на коронавирусот во организмот, како и неговиот деструктивен ефект. Некои намирници имаат функција на природен штит од вируси.
Овој факт го открија француски истражувачи кои се прашуваа зошто во некои земји стапката на смртни случаи од ковида-19 се значително пониски од оние на нивните соседи. На пример, стапката на смртност во Иран е висока, додека во соседните Турција и Туркменистан е значително помала. Во Германија, бројот на пациенти и смртност е помал отколку кај најблиските соседи, а Јужна Кореја е лидер во овие индикатори во нејзиниот регион. Група од 25 научници, предводени од професор по пулмологија на Универзитетот во Монпелје, д-р Жан Буска (тој е и поранешен претседател на Светскиот сојуз за борба против хронични респираторни заболувања, СЗО), се обврзаа да идентификуваат што е заедничко за земјите со најмал број на пациенти. Земајќи ги земјите со најниска стапка на смртност во споредба со нивните соседи (Турција, Грција, Бугарија, Германија и Јужна Кореја), истражувачите откриле вообичаени елементи во исхраната во тие земји.
Жителите на Турција, Грција и Бугарија редовно пијат јогурт и кефир, кои се „жив штит“ против вирусот. Се разбира, до одредена мерка, ферментираните млечни производи се вклучени во исхраната на сите народи, но во овие земји ова се прави редовно, и независно и како дел од други јадења. Неочекувано, заедничка ставка се појави во менито на Германија и Јужна Кореја. Се покажа дека и во двете земји, редовната диета вклучува храна што содржи кисела зелка, која, како кисело млеко, создава заштитна бариера за влегувањето на вирусот во организмот. Според професорот Буска, малку внимание е посветено на регионалните разлики во исхраната заради ширењето и сериозноста на вирусот. Додека од друга страна, промените во исхраната можат да бидат од голема корист.„Откривме дека ферментирани пијалоци од млеко и кисела зелка може да ја намалат активноста на ензимот ACE2, кој вирусот корона го користи за да навлезе во клетките“, рече Буске.
“ Јас сам ја сменив исхраната. Сега јадам зелка три пати неделно и пијам кефир за појадок“, додаде тој. Нутриционистката Роза Муталимова објаснува зошто кефирот и киселата зелка се толку корисни.
“Овие производи ги обединува фактот што се подготвуваат со употреба на ферментација, односно со ферментација и закиселување. Ова е еден од најстарите начини на чување храна, кој беше откриен во време кога фрижидерите не постоеја. Во Европа, тие ја подготвуваа зелката како зимница со ферментација. Исто така, павлака, урда (руско младо сирење) и сирење. Во Кореја, „кимчи“, кисел зеленчук со зачини во кој доминира зелката, се ферментира подолго време“, објаснува нутриционистот.
Постојат многу ферментирани производи, има некои видови во секоја национална кујна, но сите тие се подготвени на различни начини. Сите видови ги обединува присуството на квасец, што е коктел кој содржи добри бактерии, најчесто лактобацили. Ова се хранливи бактерии: за време на ферментацијата, тие се борат против опасните микроорганизми како што е ешерихија коли. Но, факт е дека за време на термичка обработка, живите бактерии умираат. На пример, во тестото подготвено со квасец, сепак ќе има бактерии, но не и печените производи за кои се користат. Така, живите бактерии со хранливи материи постојат само во такви ферментирани елементи на храна, како што се млечните производи (јогурт, кефир и така натаму) и во киселата зелка.