Во последно време, луксузните ресторани и хотели сѐ почесто организираат таканаречени вечери со четири раце, концепт кој вклучува соработка на двајца реномирани готвачи во креирањето оброци со повеќе јадења.
Во средата во еден од хотелите со пет ѕвезди, лоциран на лондонскиот парк Лејн, се одржа прекрасен банкет со четири раце, уникатно кулинарско искуство создадено од револуционерниот француски готвач Ален Дукасе и австриско-американскиот готвач Волфганг Пак. Заедно, овие двајца кулинарски виртуози имаат импресивни 23 Мишелин ѕвезди, а Волфганг Пак е најпознат по тоа што ја подготвува официјалната вечера по Оскарите цели 29 години.
Оброкот од осум јадења вклучувал деликатеси како што се рачно ловени школки и австралиско говедско вагју. Цената на овој екстравагантен оброк е приближно 735 евра по лице, со дополнителни 267 евра за вино кое внимателно ќе го одбере главниот сомелиер.
Со оглед на тоа што услугата и бакшишот не се вклучени, вкупната цена може да надмине 1.160 евра по лице, што ја вбројува оваа вечера меѓу најскапите некогаш послужени во британската престолнина, пишува Гардијан.
Вечерата се одржа во американската бифтекхаус Cut, сместен во внатрешноста на луксузниот хотел Дорчестер. Овој тренд е популарен во Дубаи и Хонг Конг веќе неколку години, а сега стигна и до Лондон.
Сѐ повеќе се шири во другите светски метрополи како Париз, Њујорк и Лас Вегас. Организаторите на настанот нагласуваат дека славните готвачи соработувале за да создадат „гастрономски спој на извонредност“ и им овозможиле на гостите незаборавно кулинарско искуство.