Иако поголемиот дел од луѓето знаат дека клучното својство на кафето е будење на цревата, гастроентерологот, доктор Никет Сонпал навел уште неколку идеи за доручек кои што токму тој самиот ги преферира, а кои што го подобруваат варењето на храната.
Кафе
„Освен што ја зголемува вашата енергија и помага при будењето, кафето исто така ги буди и нашите црева“ – тврди д-р Сонпал.
Исто така тој препорачува дека секој еден од нас наутро треба да издвои и пронајде малку време, за освен што ќе се напие кафе, нешто и да јаде.
Овесни снегулки со чиа семе
„Овој доручек е дупла доза на хранливи влакна кои што се потребни за целодневната количина. Чиа семето се додава во овесната каша поради што истото претставува дополнителен извор на енергија“ – тврди докторот.
За да не се чувствувате надуено и да го оптеретувате вашиот желудник, потребно е во текот на денот да внесувате дополнителна количина хранливи влакна.
Чиа семето е најбогат извор на омега-3 масни киселини, кои што се поврзани со многубројни здравствени предности (намалување на нивото на холестеролот и ризикот од срцеви болести).
Боровници
Доктор Сонпал на овесните снегулки им додава и овошје, а фаворит му е боровницата.
“Освен што е полн со влакна, боровниците се и добар извор на антиоксиданси,“ вели тој.
Освен што помагаат во работата на цревата, боровниците се добри и за срцето и мозокот.