Има многу фактори кои влијаат на долговечноста, а здравата исхрана е еден од нив. Според др. Ширин Касам, со децении знаеме дека здравата исхрана може позитивно да влијае на животниот век и здравјето.
„Сините зони се делови од светот каде луѓето живеат најдолго и најздраво. Тие имаат најголема концентрација од 100-годишници“, објаснува тој.
Сините зони ги вклучуваат Икарија во Грција, Окинава во Јапонија, Сардинија во Италија, Лома Линда во Калифорнија и полуостровот Никоја во Костарика. Исхраната на жителите на тие делови од светот се карактеризира со висок внес на зеленчук, овошје, житарки и мешунки. Оваа храна богата со хранливи материи е поврзана со помал ризик од здравствени проблеми опасни по долговечноста, како што се срцеви заболувања или мозочен удар
„Сините зони имаат заедничко исхрана која претежно или исклучиво се заснова на растенија, со акцент на консумацијата на грав како главен извор на протеини. Неодамнешните студии потврдија дека префрлањето на диета базирана на растенија на која било возраст е корисно“, тврди др. Касам.
Имено, исхраната базирана на растенија е полна со хранливи материи, како што се влакна, полифеноли, витамини, минерали и стотици фитохемикалии, кои заедно соработуваат за да го намалат ризикот од хронични состојби преку промовирање на подобро здравје на цревата, намалување на воспалението и подобрување на регулацијата на гликозата.
Истражувањата потврдуваат дека исхраната базирана на растенија е најздрава
Истражувањето објавено во списанието PLOS Medicine исто така ги истакнува позитивните ефекти на исхраната базирана на растенија врз долговечноста. Истражувачкиот тим открил дека префрлањето на растителна исхрана од 20-годишна возраст може да го продолжи животниот век за 10,7 години за жените и 13 години за мажите.
„Се покажа дека најголемите придобивки се јавуваат со конзумирање на повеќе мешунки, цели зрна и јаткасти плодови“, додал докторот.
Иако она што го вклучува исхраната во сината зона е најважно, храната што треба да се избегнува исто така игра важна улога. Храната што се јаде ретко или никогаш не содржи додадени масти, сол, шеќер или конзерванси. Со други зборови, не јадете преработена храна, слатки задоволства, рафинирани јаглехидрати, црвено и преработено месо, газирани пијалоци, сокови и енергетски пијалоци.