Дајан Кочилас пораснала на Икарија, грчкиот остров на долговечноста. Островот е вклучен во таканаречените сини зони, делови од светот со најголема концентрација на стогодишници.
На овој остров сите јадат мед, но и лук, кој е повеќе од обична состојка.
„Лукот е една од клучните компоненти на медитеранската исхрана. Го користам секој ден во речиси секој оброк кога готвам за себе или за моето семејство“, вели Кочилас за „CNBC“.
Денешните Икаријци се колнат во лукот како народен лек.
„Многу мои лекции за лукот потекнуваат од еден стар семеен пријател, Јоргос Стенос, енергичен пчелар во 90-те. Тој живее и се храни на начинот на кој некогаш тоа го правеле Икаријците: едноставно и со цел. Тој сè уште работи и се свртува кон природата како прво прибежиште за повеќето болести“, додава таа.
Од Стенос дознала за стариот икарски лек, напиток од жалфија, планински чај, боров мед и лук, кој, како што рекол, „бил пеницилинот на неговата генерација“.
„Тој порасна правејќи ја оваа природна инфузија како превентивен лек. Ми кажа дека тој народен лек ги одржувал здрави цела зима“, истакнува Кочилас.
Науката потврди дека лукот може да помогне во зајакнување на имунолошкиот систем и намалување на крвниот притисок. Исто така, се покажало дека лукот помага во намалување на „лошиот“ ЛДЛ холестерол кога се консумира редовно.