Лекарот и експерт за долговечност, д-р Марк Хајман, тврди дека побавно старее поради овие 5 намирници. Тој верува дека тие му помагаат да го зголеми животниот век и да го намали ризикот од хронични болести.
„Јас сум на прилично агресивен режим“, изјави претходно д-р Хајман за „Fortune“.
Овој 63-годишник со над 315.000 следбеници на ТикТок вели дека е биолошки 20 години помлад благодарение на неговата секојдневна рутина и навиките во исхраната. Неодамна објави книга „Young Forever: The Secrets to Living Your Longest, Healthiest Life“, која ја промовира идејата дека луѓето имаат одредена контрола врз брзината на стареење, а со тоа и врз квалитетот на нивните години.
Додека генетиката несомнено игра улога во тоа колку долго ќе живееме, вежбањето, исхраната, управувањето со стресот и социјализацијата се поврзани со квалитетно стареење и намален ризик од хронични состојби кои водат до рана смрт.
Ова се петте намирници кои д-р Хајман ги јаде секој ден за да живее подолго. „Накратко, оваа храна е лек“, смета тој.
Зеленчук од семејството зелки
Зеленчуците од семејството зелки како брокула, прокељ, кељ и зелка се богати со фитонутриенти, кои се клучни за намалување на воспалението и ризикот од рак. Тие исто така содржат магнезиум, фолати и растителни влакна кои помагаат во варењето. Д-р Хајман јаде шолја или две од овие зеленчуци секој ден.
Маслиново масло
Маслиновото масло е камен-темелник на медитеранската исхрана, а д-р Хајман му дава приоритет на екстра девственото маслиново масло. Содржи антиоксиданти кои го намалуваат ризикот од хронични здравствени состојби и срцеви заболувања.
Маслиновото масло е исто така ефикасно во борбата против оксидативниот стрес, кој му штети на здравјето на мозокот и може да предизвика невродегенеративни болести.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови, вклучувајќи ги индиските ореви, бадемите и оревите, се поврзани со намален ризик од дијабетес и подобрување на здравјето и животниот век. Тие се богати со влакна, што ги прави луѓето да се чувствуваат посити и да останат полни со енергија подолго време.
Бобинки
Бобинките содржат голем број на антиоксиданти и фитохемикалии. Исто така, тие ги одржуваат цревата здрави, се борат против воспалението и со тоа го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и други хронични состојби кои се опасни по живот.
Зелен чај
Иако чајот технички не е храна, сепак е клучен дел од денот на Хајман. Покрај тоа што создава смирувачко чувство, овој топол напиток може да го намали оксидативниот стрес. Зелениот чај содржи катехини – антиоксиданти кои можат да го заштитат мозокот од болести и да им помогнат на луѓето добро да стареат.