Речиси секое лето на социјалните мрежи се појавуваат стари фотографии од плажите од 70-тите и 80-тите години на минатиот век. Во тие весели летни сцени, многумина го забележале истото: сите изгледаат многу витки. Дали можеби сите биле послаби?
Речиси секое лето на социјалните мрежи се појавуваат стари фотографии од плажите од 70-тите и 80-тите години на минатиот век. Во тие весели летни сцени, многумина го забележале истото: сите изгледаат многу витки. Дали можеби сите биле послаби?
Писателот и колумнист Џорџ Монбиот спровел истражување за да го најде одговорот.
Тој открил дека луѓето всушност јаделе повеќе во 1970-тите отколку сега. Исто така, работните места се потешки денес отколку во 1970-тите. Децата денес се движат исто како и пред 50 години. Но, постои важна разлика: тој откри дека луѓето денес јадат повеќе шеќер, кој се наоѓа во многу производи.
Купуваме напола помалку јајца отколку во 1976 година, но една третина повеќе житарки за појадок и двојно повеќе житни закуски; половина од вкупниот компир, но три пати повеќе чипс.
Додека нашите директни набавки на шеќер опаднаа, шеќерот што го консумираме во пијалаци и кондиторски производи веројатно се зголемил.
„Смената не се случила случајно. Како што тврдеше Жак Перети во неговиот филм „Мажите кои нè направија дебели“, прехранбените компании инвестираа многу во дизајнирање производи кои користат шеќер за да ги заобиколат нашите природни механизми за контрола на апетитот, како и во пакувањето и промоцијата на овие производи. За да го уништиме она што остана од нашата одбрана, вклучително и користење на сублиминални мириси. Тие вработуваат армија научници за храна и психолози за да не измамат да јадеме повеќе отколку што ни треба, додека нивните огласувачи ги користат најновите откритија во невронауката за да го надминат нашиот отпор“, тврди Џорџ Монбиот.