Кардиологот д-р Александар Мјасников тврди дека овие намирници мора да ги имаме дома и да ги конзумираме секој ден.
Сурутка:
Според Мјасников, овој производ е најважниот извор на калциум. Недостаток на овој елемент доведува до патологија на срцето, крвните садови, уништување на коските, зглобовите и срцето.
Исто така, сурутката содржи други минерали и витамини кои се неопходни за човекот. Лекарот ве советува да консумирате сурутка секој ден и по можност да ја направите дома.
Јаболка:
Овој кардиолог смета дека јаболката е најкорисно овошје, но тој знапоменува да се јадат домашни, а не увезени јаболка и добро ги миете пред јадење. Јадете јаболка што е можно почесто, наместо десерт или ужина. Овој лекар вели дека ова е еден од најевтините производи што им се достапни на сите.
Ореви:
Според доктор Мјасников, кикириките се најкорисни за организмот, но и другите јаткасти плодови се подеднакво важни. Сепак, неговиот совет е да јадете само 5. до 6. плодови на ден (или кикирики или ореви).
Темно чоколадо:
Кардиологот тврди дека секој треба да си дозволи околу 100 грама темно чоколадо со висока содржина какао и дека треба да консумираат коцка или две секој ден. Темното чоколадо го стимулира производството на ендоргини, хормонот на радост и го храни организмот со витамини.
Компири:
Лекарот советува да се користат домашни компири кои се добро измиени, потоа варени или печени под коренот и да се јадат заедно со кората. Тој верува дека најважните витамини и минерали се во кората од компирите, а доколку сакате да бидете здрави, јадете компири.