Од хигеоничарки на хотелот обично се очекува да исчистат од 15 до 20 соби за време на нивната осумчасовна смена, па со едноставна пресметка, тоа им дава само 20-30 минути по соба во најдобар случај.
За тоа време ја чистат собата, ги местат креветите, менуваат чаршафи и крпи, го вадат ѓубрето и многу повеќе. Со толку многу работа и толку малку време, многу може фигуративно (но и буквално) да се турне под тепих.
Поранешната домаќинка на хотелот Тара Ричардсон открила пет предмети во повеќето хотелски соби за кои е најмала веројатноста да се исчистат длабоко при обично чистење на собите. Ако сте склони да ги користите, по овој текст, двапати ќе размислите.
Машини за кафе
„Машините за кафе обично се чистат само површно (брзо прскање и бришење), бидејќи повеќето хотели повеќе се занимаваат со изгледот и брзината отколку со вистинската чистота“, вели Ричардсон.
„Машините за кафе ретко се чистат длабоко, што значи дека внатре има многу бактерии, а понекогаш дури и мувла расте поради стагнација на вода и неправилно чистење.
Кофи со мраз
Можеби сте мислеле дека ако се користи со пластична кеса, кофата за мраз треба да биде добра. Според Тара, само затоа што користите торба и ја фрлате, не значи дека секој го прави тоа.
„Лично сум видел кофи со мраз кои се користат како чинии за кучиња, кофи за повраќање итн., и генерално, на кофите им се дава само површно чистење“, вели таа.
„Се истура вода или мраз, потоа само брзо сушење со прашина и можеби прскање со секакво средство за чистење што хотелот го обезбедува на персоналот“.
Ќебиња и јоргани
Можеби е тешко да се избегне ова, особено во текот на зимската сезона, но Ричардсон предупредува дека во повеќето хотели ќебињата и утешите се мијат и менуваат многу ретко.
„Каде што работев, освен ако немаше видлива дамка, ќебињата, јорганите и прекривките беа носени во пералната само еднаш годишно.