Речиси сите уживаат во слатките, особено децата, но за да се спречат нездравите навики во исхраната кои се формираат во детството, треба да се избегнува прекумерно консумирање шеќер и храна без хранлива вредност.
Децата до две години воопшто не треба да јадат храна со додадени шеќери, е препораката на д-р Улрих Фегелер, член на Германското здружение на педијатри (БВКЈ).
Додадените шеќери се оние кои природно не се наоѓаат во храната и пијалоците. Тоа значи дека парче јаболко е подобра закуска за најмалите отколку чоколадно колаче.
„Истражувањето покажа дека навиките од раното детство многу влијаат на изборот на храна подоцна во животот“, тврди Фегелер.
Вкусовите што ги развиваат децата тешко се менуваат подоцна. Ако во раното детство се запознаат со различни вкусови, поверојатно е дека подоцна ќе им се допадне кисела и горчлива храна.
Изборот на храна има големо влијание врз здравјето на една личност во текот на животот. Ако јадете премногу шеќер, поголема е веројатноста да бидете дебели, да имате дијабетес, кардиоваскуларни болести, висок крвен притисок, рак и расипување на забите, рече Фегелер.
Одговорот на прашањето колку шеќер е прифатливо да им се даде на децата од здравствена перспектива е до четири лажици или 16 грама за двегодишни и тригодишни деца и најмногу пет лажици (20 грама) за деца на возраст од четири до шест години.
Шеќерите природно се наоѓаат во овошјето, зеленчукот и млекото. Додадените шеќери се наоѓаат во преработената храна, бисквитите, колачите, слатките, чоколадото, јогуртите со вкус, засладените житарки, смути, овошјето и газираните сокови.
На родителите им се препорачува да ја проверат количината на шеќер на етикетите на производите.
Шеќерите се појавуваат под различни имиња: гликозен-фруктозен сируп, сируп од пченка со висока фруктоза, фруктоза, декстроза, сахароза, гликоза, малтоза, левулоза, мед, овошни сокови, пченкарен сируп, јаворов сируп, сируп од агава и меласа.