ВАША ОРДИНАЦИЈА: Цинк – повеќе од здрав имунитет

by Тони Зографски

Д-р мед.сци. Маја Милованчева-Поповска

интернист-нефролог

ПЗУ Зегин Интермедика

Цинкот е природен минерал во трагови потребен за борба против бактерии и вируси. Телото содржи два до три грама цинк во течностите, коските, ткивата и органите. Телото не создава цинк, треба да го добиеме од храна или додатоци. Есенцијален е за раст, за клеточната делба, за заздравување на раните.

Се смета дека секој имунолошки одговор на некој начин е поврзан со цинкот. Поврзан е со скратување на времетраењето на симптомите и сериозноста на настинките.

Цинкот делува како антиоксиданс, спречува оксидативен стрес во мозокот и така превенира невродегенеративни нарушувања поврзани со возраста.

Цинкот има голема улога во работата на ендокриниот систем и регулирање на хормоните, хормонот на раст, инсулинот, лептинот, тироидните хормони, мелатонинот и половите хормони. Клучен е за репродукцијата, за овулацијата и оплодувањето, за одржување на нивото на естроген. Се препорачува при дисменореја и кај синдромот на полицистични јајници. Кај мажите е важен за подвижноста на спермата и нивото на тестостерон.

Цинкот е важен за дијабетот, за функцијата на бета-клетките на панкреасот, активноста на инсулинот, модулацијата на глукозата. Влегува во метаболизмот на мастите и шеќерите.

Цинкот го намалува хoлестеролот и триглицеридите и на тој начн го штити срцето.

Заедно со витамин А и други антиоксиданси го поддржува здравјето на очите. Помага витаминот А да произведе меланин, заштитен пигмент што се наоѓа во очите, во кожата и косата. Заедно со другите антиоксидантни витамини ја забавува прогресијата на макуларната дегенерација.

Потребата е зголемена во тек на бременост и доење.

Цинк има во остриги, говедско месо, млечни производи, цели зрна житарки, интегрални житарки, храна од соја (тофу, темпе), мешунки, јадки и семки (тиква).

Некои растителни храни се богати и со фитати кои ја намалуваат апсорпцијата на цинк. Фитатите може да се намалат ако житарките и мешунките се потопат, ферментираат или готват пред јадење (пченица, црн грав).

Апсорпцијата на цинкот од храната е од 16-50%. Делот што не се апсорбира помнува низ телото неискористен. Телото се прилагодува на нивото на цинк и кога постои пониско ниво на цинк во телото може да има подобро користење на цинкот што се внесува.

Ризик од недостаток на цинк може да се јави кај бремени и доилки, постари лица кои не внесуваат разновидна храна, лица со алкохолизам кој е поврзан со пониски нивоа на интраклеточен цинк, пушачи – поради кадмиумот кој ја намалува концентрацијата на цинк во телото, нарушувања во цревната апсорпција (улцерозен колит, Кронова болест, целијакиа, хронична дијареа), лица кои земаат додатоци на железо – може да се наруши апсорпцијата на цинк.

Како додаток најдобро е да се зема еден час пред или два часа по оброк.

Постои и токсичност од цинк ако се зема превисока доза на додаток на цинк – гадење, повраќање, дијареа, губиток на апетит, грчеви во стомак.

 

останати вести

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com