Д-р мед.сци. Маја Милованчева-Поповска
интернист-нефролог
ПЗУ Зегин Интермедика
Мигрената се јавува кај околу 18% жени и 6% мажи. Испирувањата покажале дека мигрената е генетско нарушување но начинот на живот и исхраната може да имаат голема улога во честотата на јавување на мигрената.
Кофеинот е стимуланс кој го има во кафето, чајот, газирани и енергетски пијалоци. Сложена е неговата врска со главоболката и мигрената.
Лицата со мигрена кажуваат дека кафето и газираните пијалоци помагаат за намалување на болката во главата. Лековите со кофеин се поефикасни од оние без кофеин.
Кофеинот, во високи дози или секојдневна употреба, може да предизвика “повратни главоболки.” Употребата на повеќе од 100мг кофеин на ден, во лекови или во пијалоци (шоља кафе 250мл) е познат ризик фактор за развој на дневна главоболка.
Особи со епизодна мигрена треба да го ограничат внесот на 200мг кофеин.
Особи со секојдневни главоболки треба да размислат за целосно избегнување на кофеин
Да се ограничи употребата на лекови кои содржат кофеин до два пати во неделата.
Ако редовно пиете кафе, прескокнување на вашата дневна доза може да предизвика симптоми на апстиненција – главоболка, гадење, лошо расположение, слаба концентрација.
Глад и главоболка – долги периоди меѓу оброците може да предизвика напад на мигрена или силни главоболки поради ниското ниво на глукоза во крвта. Се препорачуваат почести мали оброци за да се одржи стабилно ниво на шеќерот во крвта.
Храна која најчесто предизвикува мигрена:
– алкохол, црвеното вино содржи хистамин (го има и во преработено месо, некои риби, сирење, ферментирана храна), вклучен е во имунолошкиот одговор и функционира како неуротрансмитер, може да даде и црвенило, чешање, кивање, отежнато дишење.
– чоколадо,
– старо сирење, висока доза на тирамин кој се наоѓа и во виното, екстракт од квасец, чоколада, преработени месни производи, може да содржи и хистамин
– месни преработки, виршли (“главоболка од виршли”), колбаси, салама, шунка, сланина; поради нитритите кои се конзерванси и придонесуваат за зачувување на бојата на преработеното месо, придонесуваат за нивниот вкус и спречуваат развој на штетни микроби
– екстракт од квасец,
– конзерванси за храна кои содржат нитрати и нитрити,
– мононатриум глутамат (MSG), засилувач на вкус
– вештачи заладувачи
– цитрусни овошја
– глутен, пченица, јачмен, р`ж
Нападите на мигрена се должат на повеќе фактори. Стрес, хормонални промени, недостаток на сон, пасивен сендентарен начин на живот може да ја зголемат веројатноста за мигрена.
Комбинацијата на сите овие фактори заедно со храната допринесува за напад на мигрена.
Водете дневник за храната и нападите на мигрена за да знаете што да избегнувате.
Избегнувајте строги диети – обидете се да внесувате цели зрна житарки, наместо бел леб, бел ориз, бело брашно; разновидно овошје и зеленчук, здрави масти, ограничете ги заситените и транс мастите. Ограничете го внесот на натриум на помалку од 2300 мг/ден (една лажичка сол); најголем дел од солта внесуваме со преработената храна.
Не прескокнувајте оброци, обидете се со 4-5 помали оброци во денот.
Пијте доволно вода во текот на денот, наместо слатки и газирани пијалоци или сокови.