ВАША ОРДИНАЦИЈА: Ако планирате да се придружите на трендот за растителна храна

by Тони Зографски

Д-р мед.сци. Маја Милованчева-Поповска

интернист-нефролог

ПЗУ Зегин Интермедика

Многу луѓе, од различни причини, се заинтересирани за намалување на храната од животинско потекло (месо, живина, млечни производи, јајца, риба) и усвојување на растителна исхрана. Некои од нив се мотивирани од здравствените придобивки што ги дава растителната исхрана.

Балансирана, здрава растителна исхрана вклучува разновидна храна од растително потекло: зеленчук, овошје, јаткасти плодови, семиња, цели зрна житарки, мешунки, масла, билки и зачини.

Рстителната храна е богата со влакна, минерали и витамини. Содржи помалку калории, заситени масти и холестерол.

Варијантите се:

– веган – само растителна храна и ништо што доаѓа од животни, повеќето не консумираат мед

– вегетаријанец – растителна храна плус млечни производи и јајца

– флекситарец – вегетаријанец со повремено додавање на месо, млеко, јајца или риба

Растителни протеини – 0.8 грама протеини за секој килограм тежина, 10-35% од внесените калории; мешунки (грав, леќа, грашок, наут), киноа, производи од соја (едамам, темпе, тофу, млеко од соја), сејтан (направен од пченичен глутен, протеин), јаткасти плодови, семки. Оваа храна содржи и растителни влакна, здрави масти, витамини, минерали и фитохемикалии.

Јаткасти плодови – преполни со здрави масти, влакна, витамини и минерали.

Цело зрно житарки – богати со влакна, имаат понизок гликемиски индекс – не предизвикуваат нагол пораст на гликозата во крвта и одржуваат ситост. Богати се со протеини, витамини, минерали и фитохемикалии.

Зеленчукот е богат со влакна и хранливи материи, треба да биде основата на исхраната; лиснат зелен зеленчук, моркови, домати, пиперки, краставици, тиквички, модар патлиџан, аспарагус, карфиол, брокула, компир, печурки. Содржат малку калории, а дел од нив и малку јаглехидрати.

Овошјето содржи природни шеќери кои се многу поздрави од додадените шеќери; праски, кајсии, круши, јаболка, диња, манго, тиква, грозје, цреши, јагоди, бобинки; богати се со фитохемикалии, витамини, минерали, влакна. Умерено да се внесува бидејќи дел од овошјето е богато со шеќери и калории.

Растителни масти – незаситени растителни масти вклучително и моннезаситени (маслинки, маслиново масло, јадки, авокадо, семиња) и полинезаситени масти (растителни масла, јадки, семиња). Се препорачува да се 20-35% од вкупните калории.

Рстителната храна може да го намали ризикот од сериозни здравствени компликации:

– срцеви болести – намалува хлестерол и крвен притисок

– дијабетес тип 2 – се намалува телесната тежина, внес на помалку калории и шеќери, подобра функција на инсулинот

– рак, одредени видови (дојка, простата, јајници, колоректален) – намален внес на масти

– дебелина – се внесуваат помалку калории ако се јаде повеќе зеленчук, овошје, мешунки, цели зрна

– Алцхајмерова болест – многу млечни производи, пржена храна, месо и месни преработки содржат заситени и транс масти кои може да зголемат ризик за различни состојби во мозокот.

Растителната исхрана може да исклучи природни извори на некои есенцијални витамини и минерали и да има потреба од дополнителен внес на:

– витамин Б12

– железо и цинк

– јод

– калциум и витамин Д.

 

останати вести

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com