Српскиот научник Исидора Станковиќ, која работи во САД, врз основа на информации за здравствените работници на британската регулаторна агенција за лекови и медицински помагала (МХРА), откри што всушност има во вакцината на Фајзер и Бионтек.
Да потсетиме, Велика Британија е првата земја во светот што ја одобри вакцината за коронавирус од компаниите Фајзер и Бионтек. Британскиот регулатор изјави дека вакцината, која е околу 95% ефикасна во борбата против корон вирусот е безбедна за употреба.
„Одлучив да ја искористам дипломата по биохемија и да дознаам што навистина има во вакцината Фајзер РНК“, рече Станковиќ и нејзината анализа ви ја пренесуваме во целост.
BNT162b2 iRNK – изменет RNK скок (S) на коронавирус протеинот, во натамошниот текст BNT162b2.
Полиетилен гликол (PEG) – молекула која се наоѓа во многу природни производи и милијарда лекови. Се користи во лаксативи или, на пример, за омекнување на сладоледот (оној на точење). Тој е во групата масти.
ALC-0315 = (4-hidroksibutil) azanedil)bis (heksan-6,1-dil)bis(2-heksildekanoat) ; ALC-0159 = 2-[(polietilen glikol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamid ; 1,2-Distariol-sn-glicero-3-fosfoholin holestero – ОВА СЕ МАСТИ, тие создаваат липиден меур околу RNK молекулите и со тоа го штитат од разградување.
Калциум хлорид, калциум дихидроген фосфат, натриум хлорид, динатриум хидроген фосфат дихидрат – ОВА СЕ СОЛИ, ја прават поволна концентрацијата на јони во меурот.
Сахароза – шеќер. Таа го прави истото како солите. Ако концентрацијата на шеќер и сол не е оптимална, RNK лесно се распаѓа.
Дихидроген моноксид – ВОДА. Растворувач.
Како што изјави Станковиќ, пораката во приказната е дека не е сè што звучи „опасно“ затоа што сме бегале од часовите по хемија, навистина опасно.
„Оваа вакцина е толку природна и органска што од неа можете слободно да ја направите тортата од вашата баба“, заклучи српскиот научник.