Се шпекулира дека легендарната претскажувачка Ванѓелија Гуштерова, попозната како Баба Ванѓа ја предвидила смрта на принцезата Дајана, злогласниот крај на Хитлер и Сталин, нападите на Њујорк трговски центар, пропаѓање на СССР. Бугарската јасновитка „го виде светот“ до 5079 година – за кога го предвиде ла „крајот на светот“.  Според нејзините пророштва, пропаѓањето на светот ќе следи откако луѓето ќе решат да ја преминат границата на универзумот.

Инаку, таа ги предвиде следните настани на планетата Земја:

2014 – Повеќето човештво ќе страда од гнојни чирови, рак на кожа и други болести предизвикани од хемиско оружје;

2016 – Европа ќе биде речиси празна, безчовечка.

2018 – Нова сила, светска држава, ќе стане Кина. Земјите во развој се претвораат од експлоатирани во експлоататори.

2023 – Орбитата на Земјата малку ќе се промени.

2025 – Европа е уште помалку населена.

2028 – Луѓето ќе тргнуваат за Венера и ќе се најдат нови извори на енергија. За пет години, или 2033 година, нивото на светските океани ќе се зголеми, како резултат на топењето на мразот на столбовите.

2043 – Светското земјоделство цвета. Со Европа ќе владеат муслимани;

2046 – Ќе се „одгледуваат“ сите органи на човековото тело, а замената на болните ќе стане најдобра метода на лекување;

2088 – Се појавува нова болест – стареење за неколку секунди;

2097 – Брзото стареење е победено;

2371 – Голема глад на земјата;

2378 – Нова раса на Земјата се размножува со неверојатна брзина;

2480 – судир на две вештачки сонца на Земјата;

3005 – Војна на Марс, се нарушуваат траектории на планетите на сончевиот систем;

3010 – комета удри во Месечината. околу Земјата се создаде Појас прашина и камења;

3797 – На Земјата целосно исчезнува секое живо суштество, но човечката раса се движи за да продолжи животот во други ѕвездени системи;

4509 – Човекот конечно го „запознава“ Господ. Луѓето досигнуваат таков степен на развој, да можат да комуницираат со Господ.

4599 – Луѓето стануваат бесмртни;

4674 – Цивилизацијата го достигна својот врв. На Земјата и другите планети живеат 340 милиони луѓе. Започнува мешање луѓе со вонземјани;

5076 – Откриен работ на вселената. Никој не знае што е – зад;

5078 – Луѓето се одлучија да го преминат работ на вселената. Против се околу 40 отсто од населението;

Ванѓа застанува на 5000 година. Само кратко наговестила, без никакви дополнителни објаснувања и подробности, дека во 5079 година настанува – КРАЈ на светот! Што и да значело тоа!